Att vara en medmänniska

Mat
15th oktober 2019

Det är inte alltid så lätt att vara medmänniska. Ibland kan livet vara svårt för oss alla, och ibland kan vi helt enkelt behöva en kram. Ibland är det våran kompis som behöver en kram eller lyftas upp lite. Det kanske ställer krav på oss som kompisar, att vara en bra kompis och finnas där för den som har det lite tufft. Men hur är man en bra kompis och vad är egentligen en medmänniska?

En bra kompis

Att vara en bra kompis innebär att man finns där i vått och torrt, men jag anser inte att det är bra att ständigt vara en ja-sägare åt den som mår dåligt. Den som är ledsen eller mår dåligt kan behöva få lite mothugg ibland för att vakna till eller förstå att det är dags att rycka upp sig. Att kapsla in den som mår dåligt är inte alltid bra i längden, så genom att ta tag och skaka om vännen gör man hen en tjänst istället. För personer som är på väg in i en depression kan det vara avgörande att vännerna bryr sig tillräckligt för att hjälpa till och säga ifrån eller hjälpa till med att ta rätt vårdkontakter.

En bra kompis ställer också upp på tokigheter, och det kan vara exempelvis en maskeradfest till Halloween eller nyår. Just att våga klä ut sig och bjuda på sig själv kan vara svårt om man har dåligt självförtroende, men genom att göra det tillsammans kan det underlätta väldigt mycket. Hos Partykungen kan ni sitta tillsammans och leta efter maskeradkläder för att utmana och boosta självförtroendet inför den där festen.

Medmänniska

Det är ett ganska stort och spritt begrepp, och för mig innefattar det mer än att vara en bra kompis till någon. Här gäller det i ett större perspektiv mot personer man inte har ett personligt förhållande till, som till exempel mannen på andra sidan gatan, den som ramlar på stationen, någon man inte känner. Det finns många saker som en medmänniska kan göra.

En viktig sak är att bry sig om andra. Bara att säga hej till någon du inte känner kan göra skillnad. Det kanske inte är någon som hälsar på den personen så ofta eftersom alla är så upptagna med sitt eget, sin mobiltelefon eller musiken i hörlurarna. Personen kanske inte ens har några riktiga vänner. Ett enkelt hej och ett leende kan faktiskt göra någons dag. Jag vet att jag blir glad om någon man passerar säger hej.

Hålla upp dörren eller hjälpa folk på och av bussen/tåget är väldigt enkelt, men kan betyda mycket för den gamla tanten med rollatorn eller den stressade pappan med barnvagnen och alla matkassarna. Eller för all del, gå in och säga ifrån om man ser någon bli retad eller mobbad, eller till och med slagen, vare sig det är barn eller vuxna som håller på.

Jag tycker att alla borde försöka vara vänliga mot varandra så att världen kan bli en bättre plats för oss alla att leva på, håller du inte med? Det kostar inget att säga hej…

culture