Blanda text och visuellt innehåll

Mat
2nd juni 2019

Den som skriver en personlig blogg utgår i de flesta fall från någon form av huvudämne. Det kan vara mode, mat eller kanske inredning eller trädgård. Oavsett vad bloggen handlar om finns det några stående tips att använda sig av som bloggare. Framför allt när det kommer till att generera ett intresse för inläggen.

Balanserat innehåll

Att ha något intressant att berätta om är en sak, men det är sättet du förmedlar det hela på som avgör hur angeläget inlägget blir. För att skapa en intressant text gäller det att hitta en lämplig balans på innehållet. Det handlar i praktiken om att inte enbart ge inlägget ett textinnehåll. Se även till att balansera upp med ett visuellt innehåll som har relevans för det du vill berätta om.

Det här är en av anledningarna till att många professionella bloggare använder sig av riktigt bra kameror. De har helt enkelt förstått vikten av att ge läsare en komplett berättelse som utgår från det textliga, men som finslipas med anpassade bilder. Låt säga att bloggaren planerar att tipsa om snygga inredningsdetaljer i trädgården. Att förmedla ett tydligt textligt innehåll är viktigt, men lyckas bloggaren även anpassa tipsen med riktigt bra bilder blir budskapet ännu bättre. Om bloggaren tipsar om att lägga marksten i trädgården blir tipset ännu vassare om inlägget kompletteras med en bild på rätt typ av sten.

När det kommer till bilder i inlägg på en blogg spelar kvaliteten en viktig roll. Bra bilder som inte är suddiga eller slarvigt tagna genererar en professionell känsla. Det gör att bloggen uppfattas som en seriös aktör och det gör att skillnaden mellan “amatörblogg” och “proffsblogg” blir påtaglig. Att köpa en professionell kamera kostar en rejäl slant, men det finns sätt att hitta billigare alternativ på. Köp en kamera begagnat eller satsa på en ny mobil med riktigt vass kamera. Dagens smartphones håller hög kvalitet gällande kamerafunktionen. Med hjälp av fotoapplikationer kan bloggen lätt synkas med mobilens galleri. På så sätt kan bilder som tas med mobilen smidigt bli en del av blogginlägg.

Lär dig ta bra bilder

Nu för tiden kan de flesta lära sig att ta riktigt bra bilder på kort tid. Det är tämligen enkelt att lära sig exempelvis mobilens olika kamerafunktioner. Använder du dig av en systemkamera kan det krävas lite träning för att lära dig funktioner och rätt teknik. Du kommer dock snabbt inse hur kul det är att fota till bloggen.

Det finns ett stort utbud av matnyttiga fotokurser på nätet att ta del av. Den här sortens kurser räcker gott och väl för att få en grundläggande kunskap om fotografering. Ett annat tips är att studera professionella bloggare för att lära sig hur de använder sig av bilder i sina inlägg. Hur tar man bilder på mat till matbloggen? Eller hur fotar man en outfit?

Det handlar dock inte bara om att ta bra kort – bilderna ska även placeras på rätt plats i inlägget. Avslutningsvis är det viktigt att betona vikten av att döpa alla dina bilder eftersom det påverkar din exponering i sökmotorerna.

culture