Bli kvitt dina kreditskulder

Mat
10th februari 2021

Den som samlat på sig flera kreditskulder vet att det kan bli motigt efter ett tag att betala dem. Skuldberget kan kännas oöverstigligt. Men det finns sätt att komma ur tillståndet. Och man är långt ifrån ensam om att ha hamnat där.

Lyxfällan

Många har nog sett tv-serien Lyxfällan och kanske rent av känt igen sig. Har man ett par maxutnyttjade kreditkort tillsammans med billån, studielån och amorteringar, kan lönen snabbt ätas upp varje månad. Det sämsta man kan göra är att börja ta nya lån för att betala de gamla. Man ska stället dra upp ärmarna och ta tag i problemen där man står. Det första är naturligtvis att se över sin ekonomi och börja budgetera för den. Kan man genast ta ett extrajobb eller börja jobba hemifrån för att tjäna lite extrainkomster, är det vettigt att slå slag i saken på en gång. Desto lättare kommer de andra stegen bli i den miniversion av skuldsanering man måste göra.

Prioritera

För att betala av skulderna gäller det att prioritera i vilken ordning man ska göra det. Många vill vända 180 grader om, och nästan börja ett nytt liv. Man vill betala tillbaka skulderna snabbt, börja spara, investera pengar och börja leva efter budget. Även om allt detta låter bra, är det för de flesta omöjligt att göra allt detta på en gång. Därför är det bättre att prioritera vad som är viktigast här och nu. En rimlig prioritetslista bör vara:

  • Betala minimikraven på räntor och amorteringar.
  • Ta bort alla orosmoment och olustkänslor.
  • Betala av kreditkortsskulder.
  • Börja spara.

Man bör inte gå vidare till nivån under förrän man gått iland med den första prioriteringen. Den som prioriterar allt, prioriterar egentligen ingenting.

Betala minimikraven

Det första man bör göra är att se till att man kan betala vad man minst måste betala på varje lån. Detta ska innefatta även en amortering, så att lånen minskar. Får man över pengar kan dessa styras mot det lån som har högst ränta.

Bli av med pengaoron

Nästa steg är att se till så att man har tillräckligt på kontot så att allting rullar runt. Man ska inte ha ont i magen för att räkningar inte går att betala. Man kan dock tvingas leva på en budget, men man ser till att alla hål varje månad täpps igen. Räkningar betalar man första dagen när lönen kommer in. Man kan försöka få ihop ett akutkonto med 10 000 kr som bara används om bilen eller tvättmaskinen går sönder.

Bli av med dyra lån

När man får möjlighet ska man betala av de dyraste lånen man har i en klumpsumma och säga adjö till dem för alltid. Först när detta är gjort är det lönt att på allvar börja med ett sparkonto.

culture