Mat i Kvadrat

Mat
9th augusti 2021

Det är komplicerat med mat numera. Som barn tyckte man om vissa maträtter som köttbullar och potatismos, plättar med sylt och till och med fiskpinnar. Men som vuxen känns ätandet krångligt många gånger och det är inte alltid som aptiten och lusten att äta får styra utan dieter. Det finns idag flera dieter att välja mellan och det är inte enkelt att välja rätt. Men behövs dieterna egentligen? Känner vi människor inte själva vad kroppen behöver få i sig just nu.

Ta bara som exempel, håravfall. Varför tappar man hår helt plötsligt mitt i livet? Man kanske måste gå till doktorn men det är inte säkert att doktorn får fram orsaken till håravfallet heller. Till slut kanske man behöver en hårtransplantation hos Nordic hair stockholm om inget annat hjälper.

Det behöver inte gå så långt förstås, men då kan det vara bra att börja fundera på vad man äter. Innehåller maten alla näringsämnen som behövs för att håret ska växa och frodas? I den situationen kanske man inte tänker på en diet i första hand utan på vad kroppen i sin helhet behöver.

Hitta rätt diet

‘Det är inte bara vad man äter som är det viktiga utan också hur mycket man äter. Ja, ja, kan man tänka om den saken. Det vet ju alla att om man äter för mycket så kan man bli tjock och fet på fel ställen. Men det är verkligen viktigt att äta tillräckligt med mat. Den mat och den näring som kroppen behöver måste den ju få, så om kroppen får för lite näring kompenserar den så länge som möjligt. När den kompenserar börjar den omfördela näringen till de ställen där den behövs bäst och det är kanske inte till hårväxten överhuvudtaget.

De där dieterna är troligen bra på olika sätt och passar troligen olika bra för olika människor. Så det gäller att prova sig fram. Men någonstans så kan man känna inuti sin egen kropp, om man lärt känna den lite grann vill säga, hur den skulle reagera på de olika dieterna. Det är nog ingen som är bättre eller sämre generellt sett. Istället är det säkert så att olika typer av människor behöver olika slags dieter.

Det är mycket som är motsägelsefullt när det gäller mat. Ta bara Okinawadieten som exempel. Det har visat sig att människorna som ätit enligt Okinawadieten, alltså i huvudsak människorna på ön Okinawa, har knappt alls lidit av varken diabetes eller hjärt- kärlsjukdomar. Man tror att det är dietens förtjänst. Men Okinawadietens basmat består av sötpotatis. Den är söt. Diabetiker ska helst undvika sött men sötpotatis är underligt nog nyttigt för diabetiker. Det är intressant och lite förvirrande också.

culture