Jag vill äta nyttigt

Mat
26th december 2019

På sistone fick jag en liten tankeställare. Jag var hos läkaren för att kolla mina värden och det visade sig att de inte var jättebra, även om jag inte var direkt sjuk heller. Till exempel låg jag ganska nära en del brister (vitaminer och mineraler) och lite högt i socker. Jag har också lite för många kilon runt midjan. De här svaren fick jag samtidigt som en nära vän fick ett tråkigt sjukdomsbesked. I vännens fall är det rätt allvarligt, även om det går att bota. Så jag började fundera mer på vår livsstil här i Sverige och hur vår hälsa påverkas av vad vi äter.

Jag har alltid tänkt att jag äter rätt sunt eftersom jag tycker att jag äter det mesta och inte är enkelspårig på något vis. Jag äter kött, men inte så mycket, jag äter grönsaker, jag äter frukt, jag äter inte det mest fluffigt vita brödet och jag föredrar havregrynsgröt framför sockerstinna flingor. Visst äter jag godis och chips, men inte varje dag. Ändå, när jag började läsa på om vad som är nyttig mat, insåg jag att det går att äta betydligt bättre än vad jag gör.

 

Jag läste om de blå zonerna som är områden i världen där folk lever på ett sätt som gör att de blir gamla och håller sig friska och vitala. Utmärkande för dem är att de inte äter så kallad västerländsk kost, utan äter mer traditionellt utifrån vad som finns där de bor. Det blir inte lika mycket mjölmat som här (som bröd och pasta) och inte heller processad mat. Deras mat består av enkla råvaror, mycket grönt och många olika slags örter. De flesta äter mycket fisk och skaldjur, medan de som bor i bergen istället äter yoghurt och ost. Sparsamt med rött kött. Jag tror jag ska prova på att äta lite mer så, för min egen hälsas skull.

culture