Vi måste rädda klimatet

Mat
29th januari 2020

Något som det ofta pratas om nuförtiden är klimatet och miljön. Forskare har upptäckt att vi människor inte har särskilt lång tid på oss att stoppa våra koldioxidutsläpp och den globala uppvärmningen om vi inte vill komma över en uppvärmning av jorden på 2 grader, eller ännu hellre 1,5 grader. Höjs medeltemperaturen mer än detta finns det en stor risk att negativa spiraler utlöses. Till exempel kan det bli som i Australien just nu. Där brinner vissa delar av landskapet som annars aldrig brinner eftersom det länge varit torrt och väldigt varmt. När buskarna och träden brinner upp släpps mängder av koldioxid ut och det blir ännu varmare.

Varför är det bråttom?

Vi har redan höjt temperaturen över en grad och därmed har vi inte långt kvar till stora och märkbara förändringar. Vi som lever i vår del av världen kommer kanske inte påverkas så hårt av dem, men jag tror att vi ändå kommer få räkna med många vintrar där man inte kan åka skidor på grund av snöbrist och extremare väder med mycket torka och hemska oväder.

Andra delar av världen kommer förmodligen påverkas hårdare. Folk kommer kanske få fly undan oväder och översvämningar. Maten kommer inte kunna växa på alla ställen och det kan uppstå krig och konflikter när maten och landresurser minskar. Så även om vi här inte påverkas så mycket är det fortfarande fel att förstöra för andra i resten av världen.

Dessutom finns det en risk för att framtida generationer kommer påverkas hårdare av extremväder, torka och liknande. Om vi vill att våra framtida barn och barnbarn också ska få en bra framtid där de kan leva tryggt och säkert tror jag att det är viktigt att vi avslutar våra utsläpp så fort som möjligt.

Vad kan man göra åt det?

Det är lätt att tänka att man själv inte kan göra något. Det bor väldigt många människor i världen och en enda persons förändring gör inte så stor skillnad. Det stämmer visserligen, men skulle fler och fler börja förändra så kan det göra skillnad. Det visar också företag och makthavare att folk vill se en förändring och då måste även de börjar ändra på sig.

Det finns många små saker man kan göra själv. Man kan köpa en elbil istället för en vanlig bensinbil. Har man en fossilt driven bil kan man iallafall förbättra den, till exempel med dieseltrim, en tjänst som hjälper en att göra sin motor bättre. Man kan shoppa mindre och försöka låta bli att flyga.

Jag är inte alls perfekt och liksom många andra bloggare flyger jag mycket och släpper säkert ut en hel del. Men jag är iallafall medveten om problemet och lovar mig själv och alla er att i framtiden ska jag göra så mycket jag kan. Jag ska inte flyga om jag verkligen inte behöver och jag ska försöka låta bli att köpa kläder hela det här året. En enda persons skillnad är liten men tillsammans kan vi förändra världen!

culture