Snygga foton till bloggen

Starta en blogg
15th oktober 2018

“Hjälp, jag är ingen fotograf!” Har du ursäktat dig själv med det? I sådana fall vill jag säga att det är en dålig ursäkt. Det går utmärkt att blogga och posta snygga bilder fast man inte är en fotograf eller har en avancerad (och snordyr) systemkamera. I dag kommer man mycket långt med en helt vanlig mobilkamera.

Jag tänkte dela med mig av mina bästa tips och om du följer dem blir det bra bilder. Skulle du ändå inte lyckas finns det sidor på nätet med royaltyfria fotografier du kan låna fritt. Läs gärna på om creative commons och vad du får och inte får använda andras bilder till.

Bästa fototipsen:

  • Fota i dagsljus. Fota i princip aldrig med mobilkamerans blixt. Foton i dagsljus ger ett naturligt ljus som är mycket snyggare än det hårda, platta blixtljuset. Om du ska fota när det är lite mörkare, till exempel vid en middag med goda vänner, kan du ha en liten tripod att sätta kameran på så att den står still. Då kan du fota utan blixt och ändå få okej bilder.
  • Använd bildredigeringsappar. Var försiktig med att använda knasiga filter, utan använd i stället antingen ett klassiskt filter eller redigera själv. Då får du mer naturliga bilder och håller en enhetlig stil.
  • En lugn bakgrund till dina porträtt och detaljfotografier gör att själva motivet träder fram. Bakgrunden kan vara en enfärgad vägg eller en buske utomhus. Bakgrunden bör inte vara i fokus, så låt motivet vara en bit framför så att skärpan kommer på motivet och bakgrunden blir lite suddig. Det fixar du med porträttknappen i inställningarna i din mobil.
  • Ta bilder från olika vinklar och inte alltid från din ögonhöjd. Våga gå ner på knä eller stå på en stol.

Lycka till med fotograferandet!

culture