Varför man bloggar

Starta en blogg
12th april 2019

Att blogga eller att inte blogga, det är frågan. Jag röstar på iatt/i blogga. Det är nämligen väldigt givande att få grotta ner sig i något, planera inlägg, formulera meningar och sedan nå ut till människor i hela landet. Tänk att det finns folk som läser mina tankar och som dessutom vill diskutera med mig genom att skriva meddelanden. Det är en häftig känsla.

Man kan blogga av så många olika skäl. Det kan vara för att nå ut och marknadsföra sig själv eller någon produkt. Det kan vara för att inspirera. Det kan vara för att utbyta idéer och tankar med andra. Det kan vara för att man älskar att skriva och fotografera. Det kan också vara ett sätt att dokumentera sin vardag eller sina intressen. För mig och många andra har det helt enkelt blivit ett sätt att leva. Även om jag inte skriver varje dag, tänker jag ofta på bloggen och på vad jag ska skriva om nästa gång. Jag formulerar texter i mina tankar och tänker på bilder. Jag läser också många andra bloggar för att se vilka ämnen som är aktuella just nu. Det är spännande.

När man bloggar om något får man en chans att fördjupa sig i det ämnet. Jag hade tidigare en blogg om mina marsvin Ditten och Datten. Det är några år sedan nu och jag slutade eftersom jag inte längre har något marsvin, de lever tyvärr inte så länge. Men i den bloggen postade jag söta bilder på mina två svin och visade små hus jag byggt till dem och skrev om allt från deras personligheter till tips på mat och annat. Jag lärde till och med marsvinen ett par konster: att komma på kommande och att snurra runt så att det såg ut som de dansade. En av dem lärde sig till och med att hoppa över små hinder. Genom att blogga om mina marsvin fick jag kontakt med andra marsvinsfantaster och vi var några som brukade ses lite då och då. En av dem blev min bästa vän. Så även om jag inte längre bloggar om marsvin, har den bloggen lett till något gott som jag aldrig hade kunnat räkna ut i förväg.

Det här var förvisso bara en liten personlig berättelse, men det finns ju stora saker som kan hända. Som att man blir upptäckt, om man till exempel är väldigt bra på något. Då kan man få skriva en bok eller komma och diskutera sitt ämne i morgon-tv. Det finns med andra ord mycket kul och oväntat som kan hända om man bloggar. En vän till mig hade en liten blogg där hon skrev om det dagliga familjelivet och de som läste var släkt och vänner. Men så en dag hade någon på tv hittat att hon skrev att hon hade ett så fult kök och de erbjöd henne att vara med i ett sådant där program där man renoverar och stylar köket åt folk. Det var roligt.

culture